5 gode råd til indretning af børneværelset

Når du skal indrette børneværelset, er der mange ting du skal tage højde for, og have med i overvejelserne. Frem for alt skal du huske, at rummet skal være barnets sted. Det er dit barns helle, hvor han eller hun kan være sig selv. Derfor bør du indrette børneværelset som et rum, hvor barnet kan lege, slappe af og i det hele taget trives. Indretningen skal samtidig være praktisk, med gode muligheder for opbevaring, og skal kunne rumme de forskellige funktioner, som et børneværelse skal have. Vi giver dig her 5 gode råd til indretning af børneværelset.

1. Praktisk og nemt tilgængelig opbevaring

På et børneværelse er der typisk mange ting og sager, derfor skal der være gode muligheder for opbevaring, så det bliver nemt for barnet at holde rummet rent, ryddeligt og overskueligt. Nøglen til en god leg, er ofte at der er orden i legesagerne, og at de forskellige kategorier holdes adskilt, så det er nemt tilgængeligt at gå igang med en leg. Det er vigtig at sørge for gode opbevaringssystemer, hvor alt legetøj har sin egen plads i skuffer, på hylder eller i kasser. Brug gerne lave og brede kasser eller kasser på hjul til opbevaring, så barnet nemt kan se, hvad kasserne indeholder og hente legetøjet frem. Du kan også udnytte vægpladsen og opsætte åbne hylder til legetøjet, eller hænge kasserne direkte på væggen. Nogle gange er der også behov for at opbevare legesager som barnet ikke frit skal kunne komme til uden hjælp fra en voksen, her er det en god idé med mulighed for opbevaring højt oppe.

2. Opdel værelset efter funktioner

En god regel er at opdele rummet i forhold til de forskellige funktioner. For eksempel et område til sengen og et andet til leg, både alene og med kammerater. Når du opdeler værelset efter funktioner, er det nemmere for barnet at gå igang med en leg, når de ved hvor de skal befinde sig hvis de fx. vil tegne eller lege med biler. Det er en god idé, at have opbevaring til de forskellige funktioner tæt på den “zone” hvor det skal bruges. Fx. at gemme tegneblyanterne tæt på skrivebordet, bilerne ved tæppet med bilbanen og legemaden tæt på legekøkkenet. Det handler i bund og grund om, at gøre det nemt og overskueligt for dit barn, at starte en god leg.

3. Vælg robuste og udskiftelige møbler, der opfordrer til leg

Børnemøbler skal gerne være af materialer der er robuste og kan klare voldsom leg. Møblernes overflader skal være rare at røre ved og lette at vaske. Når det gælder møbler til børneværelset, så tænk gerne i kreative løsninger. En køjeseng eller hems kan give mere gulvplads til opbevaring eller leg, men der skal stadig være plads til, at sengen kan skiftes ud med en større, når barnet bliver ældre. Møbler med flere funktioner er gode til børn, der med deres store fantasi kan få en sjov leg ud af hvad som helst. For eksempel er en puf, sækkestol eller gulvpude god at have ved hånden, når der skal bygges en hule eller ses TV, ligesom en lille bænk hurtig kan gå fra at være en scene i en leg til et bord ved et theselskab eller en hyggelig læseplads.

4. Mal med afdæmpede farver

Det er en god idé at male væggene i børneværelset, er det en god ide at vælge en afdæmpet og neutral farve. Rummet vil højst sandsynligt vil være rodet det meste af tiden, når barnet udfolder sig med legetøj, bøger og tegninger. Når væggene ikke er for spraglede, bidrager det til ro og fordybelse i rummet, da det bliver legetøjet, der kommer i fokus. Men selvom væggene er afdæmpede, betyder det ikke at der ikke kan være spræl i rummet. Børn elsker jo farver og figurer, og det kan du bringe ind ved hjælp af legetøjet i rummet eller de øvrige børnemøbler. Indret gerne med et tema, som afspejler barnets interesser, men tag højde for at temaet skal kunne udskiftes om noget tid, når interesserne ændre sig.

5. Sørg for en god belysning

Det er vigtigt med god belysning også i barnets værelse, og hvis det er muligt, så placer børneværelset i et rum med store vinduer som giver godt med dagslys. En fastmonteret loftslampe kan lyse hele rummet op i aftentimerne, og her vil en afskærmet pendel som for eksempel en rispapirslampe, eller denne fjerlampe fra VITA Copenhagen, give et blødt, behageligt lys. Du kan også vælge at opsætte spots forskellige steder i rummet og bruge væglamper til at give en mere fokuseret hyggebelysning. En god belysning er faktisk det vigtigste råd vi har til dig, angående indretning af børneværelset. Børn søger at lege der hvor der er lys og varme, og det er ofte der de føler sig mest tilpasse.

Kilde øverste foto: Avlhem

Skriv et svar