Gode råd ved indretning af køkkenet

Køkkenet har udviklet sig fra at være det praktiske rum, hvor madlavningen var det primære, til at være et rum hvor hele familien samles, ikke blot om madlavningen, men ofte også om hygge og sociale aktiviteter. Vores værdier har ændret sig, og de fleste af os lægger i dag mere end nogensinde vægt på at få det optimale ud af vores tid. Vi skal kunne udføre praktiske opgaver og være effektive i køkkenet, og samtidig skal vi kunne tilbringe tid sammen med familien. Det stiller krav til køkkenets størrelse, funktionalitet og komfort.

Skab det rigtige køkkenmiljø

Inden du begynder at indrette køkkenet, kan det anbefales, at du tænker over, hvordan du reelt ønsker at bruge dit køkken. Hvilket miljø vil du gerne skabe i køkkenet, hvilke aktiviteter ud over madlavning skal det kunne rumme? Dernæst skal du tage udgangspunkt i rummets størrelse og form, for det har som regel stor betydning for, hvilken køkkenindretning, der bedst kan få det optimale ud af køkkenet.

Køkkenet skal selvfølgelig først og fremmest bruges til madlavning, og derfor skal der være plads til tilberedning af mad, til opvask og til opbevaring af mad, krydderier og køkkenredskaber. Arbejdszonerne i køkkenet skal være lette og indenfor rækkevidde, og det kan gøres ved at skabe gode afstandsforhold, friarealer og korte passager imellem de forskellige arbejdsområder. En god placering af køkkenets centrale arbejdszoner giver en ergonomisk og effektiv arbejdsgang, det, der også kaldes arbejdstrekanten.

Vælg de rigtige materialer til dit køkken

Ved indretning af køkkenet skal du tænke grundigt over valg og sammensætning af materialer. Afhængigt af hvilke materialer og design du vælger til henholdsvis gulve, vægge, lofter, hårde hvidevarer, bordplader, fronter på skabe og skuffer samt øvrige møbler, kan dit køkken se ud på vidt forskellige måder. Kunsten er at kombinere materialer og design for de forskellige dele af køkkenet, så de tilsammen kreerer et spændende og harmonisk rum. Det er en god idé, hvis du starter med at sætte dig godt ind i materialernes fordele og ulemper i forhold til at deres udseende og brug. Eksempelvis er det en dårlig idé at vælge en bordplade i massivt træ, hvis du hverken har tid eller lyst til at vedligeholde den.

Materialerne har virkelig stor betydning for køkkenets stil og karakter. Eksempelvis er træ og naturlige materialer med til at skabe en stemning af hygge og varme, hvorimod overflader af metal og hvid højglans er velegnede til at skabe et mere moderne og køligt rum. Helt firkantet sagt, så vil et køkken med hvide vægge, hvide skabe og bordplader i rustfrit stål ikke være et godt valgt, hvis dit mål var et hyggeligt og varmt køkken. Derimod ville stål og hvide overflader være et godt valg, hvis du i stedet ønsker dig et moderne og minimalistisk køkken. Det handler om at vælge de materialer og kombinationer, der skaber den stemning og stil, som du ønsker i dit køkken.

Leg med detaljerne i din køkkenindretning

En anden vigtig overvejelse, som gælder indretningen af køkkenet, er at finde frem til en stil, som du kan lide og som også passer til resten af dit hjem. Hvis du gerne vil have farver og dekorationer ind i køkkenet, kan du med fordel lege med sammensætningen af køkkenbordplade, vægfliser, fronter, låger og greb. De små detaljer har nemlig stor betydning for helhedsindtrykket.

Det kan være en god idé at kigge på de mange forskellige stilarter indenfor køkkener for at finde inspiration til dit eget køkken. For eksempel kan du kigge på de forskellige trends inden for det klassiske køkken, det minimalistiske køkken, landkøkkenet eller det urbane køkken. Ofte hænger køkkenstilen sammen med, hvilken type bolig man bor i, og det kan skabe stilforvirring, hvis du indretter køkkenet markant anderledes end resten af boligen.

Vælg godt lys til dit køkken

Køkkenet bruges til varierende formål og ofte i mange timer både dag og aften, og derfor kræver det et godt og varieret lys i køkkenet. Kunsten er at få det mest behagelige og optimale lys, og det kan du gøre ved at kombinere det naturlige dagslys med kunstigt lys fra lamper. Ved hjælp forskellige typer lamper og lyskilder kan du desuden skabe en god kombination af effektivt belysning til arbejde såvel som en mere dæmpet hyggebelysning til måltider og andet socialt samvær.

Du bør sørge for godt arbejdslys omkring de vigtigste arbejdszoner, og her kan det være en god løsning, hvis du for eksempel placerer en loftslampe kombineret med lys under overskabene. Har du ikke overskabe i dit køkken, kan du i stedet bruge væglamper på væggen bag køkkenbordet eller sætte pendler op over køkkenbordet.

Husk på, at en lampe ikke bare er en lampe. Lamper giver nemlig vidt forskelligt lys, alt afhængig af om det er glødelamper, halogenlamper eller LED lamper. Der findes et stort udvalg af lamper på markedet, og det er en god idé også at tage højde for, hvilket materiale lampen er lavet af, for at sikre at du både får et behageligt og passende lys og en lampe i det materiale, der er mest  praktisk i forhold til brug og placering.

Vælg de rigtige møbler til dit køkken

Ved hjælp af møbler og interiør kan du understrege eller undertone den ønskede stil i køkkenet. Det kan undertones ved, at du kombinerer og tilføjer flere stilarter og på den måde giver rummet dets helt egen karakter. Det er ikke altid lige let at kombinere materialer, farver og forskellige stilarter og få et sammenhængende, vellykket resultat, så tænk derfor grundigt over, hvilken karakter og stil du ønsker i dit køkken.

Når du vælger møbler og interiør til køkkenet, skal du vælge noget, der er praktisk i forhold til, hvordan det skal bruges. Det er for eksempel aldrig en god ide at vælge lyse, polstrede møbler, der er sarte og vanskelige at rengøre, til et rum som køkkenet, hvor der er meget slitage og griseri i form af madlavning, spisning og opvask.

Igen er det vigtig at overveje, hvad køkkenet skal bruges til, da møbler, materialer og komfort gerne skal afspejle dette.

Det samme køkken kan se vidt forskelligt ud alt afhængig af møbler og interiør, men lad være med at vælge udelukkende ud fra, hvad der er på mode lige nu. Køkkenet skal gerne kunne holde et stykke tid, og derfor bør du først og fremmest indrette det, så det passer godt til din individuelle smag og stil.

Kilde øverste foto: Avlhem

Skriv et svar