5 gode råd til stuens indretning

Stuen er et centralt rum i boligen. Det er her vi slapper af, læser en god bog, ser tv og er sammen med familie og venner. Indretningen af stuen skal derfor helst være afslappende og hyggelig. I denne artikel får du inspiration til, hvordan du indretter stuen, så du får mest muligt ud af rummet.

1. Planlæg indretning af stuen på forhånd

Når du skal planlægge indretning af din stue, er det en god idé at finde ud af, hvordan den skal bruges. Hvis du har små børn, kan det være smart at indrette en del af stuen, så det også kan fungere som legeområde for børnene, mens en mindre kontorplads kan gøre det nemmere for dig at være sammen med børnene, hvis du ofte arbejder hjemmefra. Er du studerende og bor i en lille lejlighed, kan det være mere praktisk for dig, at have en lille sofagruppe og et større bord, som du både kan anvende som spisebord og arbejdsplads.
Når du først har fundet ud af, hvordan du ønsker at bruge rummet, handler det om at udnytte rummets fulde potentiale. En mindre stue har måske kun plads til en lille sofagruppe, mens et større rum både kan rumme en større sofagruppe samt en spiseplads. Stuen er ofte et gennemgangsrum til de øvrige dele af hjemmet, så derfor er det en god idé at tænke over, hvor du placerer møblerne i stuen, i forhold til at det skal være let at bevæge sig gennem rummet. Placér møblerne, så der er fri adgang til døre og vinduer, og kig på hvordan lyset falder på forskellige tidspunkter af dagen, så du får mest muligt ud af dagslyset uden at blive generet af det, for eksempel når du ser TV.

2 . Vælg de bedste materialer til stuen


Kilde 

Ved indretning af stuen, bør du tænke over valg og sammensætning af materialer der vedrører gulve, vægge, lofter, møbler, tekstiler og tæpper. Hvis du kombinerer de rigtige materialer og farver, kan det både gøre rummet mere spændende, såvel som harmonisk og hyggeligt. Derudover bør du tage højde for, om de materialer, du godt kunne tænke dig, reelt er praktiske når det kommer til stykket. Eksempelvis er det en god idé at undersøge slidstyrke og egenskaber, når du skal vælge tekstiler til sofa og lænestole, ligesom det er smart at overveje, hvor komfortable de egentlig er.

Samme princip gælder spisebordet og sofabordet. Et massivt træbord ser flot ud, men det kan være krævende at vedligeholde og er måske ikke den bedste løsning med små børn. Derimod kan en overflade som laminat være robust og let at vedligeholde.

Udover det praktiske element, kan de forskellige materialer være med til at skabe vidt forskellige udtryk, når det gælder indretning af stuen. Træ og naturlige materialer virker som regel hyggelige og varme, hvorimod overflader af metal og hvid højglans skaber et mere moderne og køligt rum. Et håndtuftet tæppe med høj luv, kan være med til at gøre et rum hyggeligt og varmt, men det er ikke nødvendigvis særlig praktisk i forhold til rengøring, hvis I bor mange mennesker sammen, eller har små børn i hjemmet.

Det vigtigste du kan gøre, i forhold til indretning af stuen, er at finde en balance mellem hvad der er flot og stilfuldt på den ene side, og hvad der på den anden side er praktisk og behageligt.

3. Brug farver der fungerer i stuen


Kilde

Farver og dekorationer, kan gøre en stor forskel for stuens udtryk og karakter. Farver påvirker ikke bare vores humør, de kan også få et rum til at virke større eller mindre, end det i virkeligheden er.  Du kan for eksempel få en lang stue til at virke kortere, hvis du maler endevæggen mørkere end de øvrige vægge.

Mange vælger at male stuen i lyse farver, da det gør rummet større, men glemmer at skabe kontraster, med det resultat at stuen virker stor og lys, men samtidig kedelig og uden konturer. Du behøver dog ikke male stuen i kraftige farver, for at skabe kontraster – det kan let gøres ved at skifte mellem forskellige, hvide eller lyse nuancer.

Farvernes nuancer skifter udseende afhængig af dagslys og kunstigt lys, og en farve, der er god i sollys, er måske ikke lige så køn i kunstigt lys. Derfor bør du kigge på lysindfaldet i stuen og tage det i betragtning, når du skal vælge farve til vægge, møbler og tekstiler. Men husk også, at vælge ud fra din egen smag. Hvis du foretrækker stærke, livlige farver, er der ikke meget sjov ved en stue, der er holdt i hvidt og gråt, uanset hvor stilfuldt det tager sig ud. Vælg de farver, du bedst kan lide, og sæt dem sammen, så de danner en smuk helhed.

4. Brug gode lyskilder i stuen


Kilde

Vil du have godt lys i stuen, bør du planlægge indretningen af stuens lamper og lyskilder, efter rummets funktioner og hvilke stemninger, du gerne vil opnå. Der findes et hav af flotte lamper på markedet, og derfor er det en god idé at tage højde for, hvilket materiale lampen er lavet af, såvel som lyskildens egenskaber. Skal du skal bruge en lampe til læsning eller leg, skal den give en god, direkte belysning. En læsevenlig belysning har retningsgivende lys og er god til at gengive farver.

Generelt er det godt at kunne dæmpe lyskilderne, både fordi det giver en hyggeligere belysning, men også fordi det er mere skånsomt for miljøet. Du kan skabe en fin belysning i stuen, ved at benytte flere forskellige typer lamper, som du så vidt muligt placerer i forskellige højder rundt omkring i stuen.

5. Vælg møbler der passer til stuens funktion


Kilde

Når du skal have indretningen af stuen til at hænge sammen og danne en smuk helhed, har møbler og interiøret en afgørende betydning. Ønsker du en stue, der er indrettet, så den virker lys og enkel, skal du ikke sætte for mange møbler ind i rummet. Så kommer det i stedet til at virke trangt og forstyrrende. Gør dig nogle tanker om, hvordan du kommer til med at benytte sofa, bord og stole, samt hvilket udtryk stuen skal have, inden du vælger møbler.

Sofaen er som regel centralt placeret i forhold til stuens indretning. Nogle sofaer er designet til at bidrage til en oprejst siddestilling, mens andre sofaer er så bløde, at de får én til at falde helt tilbage i møblet. Hvis du gerne vil have et sofaområde, der fungerer som “kaffehjørne”, hvor du kan sidde og snakke med familie og venner, er sofaen med oprejst siddestilling nok den mest oplagte. Hvis sofaen skal passe til børn og familie, kan den store ”flyder” sofa derimod være bedre en bedre løsning.

Savner du yderligere inspiration til din stue, kan du finde et væld af artikler, der kan hjælpe dig med yderligere ideer til stuens indretning. For eksempel vores artikler om vitrineskabe og reolløsninger, hvis du mangler inspiration til opbevaring. Er du på udkig efter kreative gør-det-selv-ideer til indretningen, kan du tjekke vores DIY-artikler ud for at få yderligere inspiration.

4 Comments

Skriv et svar